Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tetoválás és a fájdalom

2009.02.27
 
 
Tetoválás és a fájdalom

Fáj a tetoválás?


tetoválásArra kérlek, felejts el mindent, amit eddig a tetoválásról hallottál! Pl.: aki azt mondja, a tetoválás nem fáj, az nem mond igazat.

ifj.Bárándi Imre vagyok, tizenöt éve sima varrótűvel kezdtem a tetováló szakma első tapasztalatait gyűjteni és tíz éve hivatásszerűen tetoválok, egyszer-egyszer külföldön is. Feltett szándékom segíteni Téged, hogy minél szélesebb információd legyen a tetoválásról.

Kezdjünk bele a legfájdalmasabb kérdésbe!

A tetoválás hátránya, hogy elkészítése kellemetlen érzéssel jár. Kinek jobban, kinek kevésbé, vagy alig-alig, de fáj. Van, aki kineveti ezt a fájdalmat, van aki azt mondta: sohasem fog tetováltatni ezután.
Kezdjük a legrosszabbal:
Hol fáj a legjobban?
Saját tapasztalatom szerint, a térdkalács az nem egyszerű.
Bevallom, igazán kényelmetlenül éreztem magam és minden erőmet össze kellett szednem ahhoz, hogy ne mozduljak meg, ne izegjek- mozogjak, miközben a tetoválómester a tudása legjavát hozta másodpercről másodpercre. A tetoválás nagy hátránya, hogy ha egy-két ponton fáj, akkor sem szabad mozogni, mert ezzel a mestert akadályozzuk a munkában, így lassabban tud dolgozni, értékes másodpercek, percek mennek kárba. Tehát, ha izegsz-mozogsz, a tetoválás sokkal több ideig tart, tehát tovább fáj. Ugyanez vonatkozik a cigarettaszünetekre is, minél több a szünet, annál tovább tart a tetoválás. Gondolj bele! Egyébként is, a szünet utáni pár perc, kicsit kellemetlenebb, általában ugyan úgy mint a legelső tűszúrások a kezdésnél. Igen, a tetoválás első pár perce nem valami kellemes. Főleg, ha vagy olyan őrült, hogy mondjuk hónaljadba tetováltatsz.
Öt perc alatt a szervezet hozzászokik ehhez az egészhez és nem olyan vészes utána.

Tehát akkor hol a legrosszabb?
Mindig ott ahol éppen a tetoválógép dolgozik, de átlagosan minél vékonyabb a bőr vagy minél közelebb van csontos felülethez, ... na, arra szokták mondani: nem valami fa..a!
Ahol a tetoválógép végzett, ahonnan elhaladt a tű, ott már nem fáj tovább, inkább zsibbadt, maximum forró érzés még pár percig.
Sok függ a szervezet pillanatnyi állapotától is, olyan szinten, hogy ha valaki a tetoválás előtt vitamindúsan, rendszeresen táplálkozik pár napon át, kipiheni magát, óvakodik a stressztől, máris egy lépéssel közelebb került a fájdalommentes tetováláshoz. Ha a szervezet fel van töltve energiával, könnyedén tűri a megpróbáltatást. Nehezebb területek tetoválása előtt (esetleg félősöknek) szoktam még ajánlani a közvetlen tetováltatás előtti cukros vizes italt. Egy másfél deci vízbe egy kanálnyi cukor feloldva és az illető szervezete gladiátorokhoz hasonló terhelést is elviselne. Ha valaki pedig totál biztosra akar menni, mindezekre –hab a tortán- létezik fájdalomcsillapítás is. Az orvostudomány széles körben alkalmazható fájdalomcsillapító szereket készít, amelyekből néhány kiválót vény nélkül is beszerezhetünk. Évek óta keresem a megfelelőt, óvatossan kisérletezünk régi vendégeimmel, igen jó eredményekkel.

melkas szakszerű tetoválás

Három nagyon fontos dolog!
1. Közvetlenül tetoválás előtt ne vidd túlzásba az evést, mert hányingered lehet, - nem szokott ilyen lenni, ha egy-másfél órával a folyamat előtt már nem eszünk.
2. Ne tetováltass éhesen sem, mert úgy is hányingered lehet, megszédülhetsz.
3. Ne kísérletezz össze-vissza fájdalomcsillapító szerekkel, mert allergiás tünetek is felléphetnek. Talán arra is érdemes kitérnem, hogy ezeknél a szereknél rendszerint nagy a rászokás veszélye!

A lányok valahogy jobban bírják a tetoválást. A természet felruházta őket a szülés miatt egy erős fájdalomtűrő képességgel. Viszont vigyázat lányok! Néhány vendégem, akik tényleg nevettek ezen a fájdalom histórián, a menstruáció előtt és alatt sokkal nehezebben viselték.
Az igazán jó példa egy kiváló vendégre akinek egyébként nagyon fájt, mégsem izegett-mozogott. Semmiféle fájdalomcsillapítót nem használt, mégis igazán jól viselte a tetoválást, végig tökéletesen tartotta a megfelelő pozitúrát:

angyalszárny tetkó A képen egy háttetoválást látsz amelynek az egyik oldala, -számomra is hihetetlen volt- két óra és húsz perc alatt készült el. Egyszer álltunk meg pihenni akkor mesélte a lány, hogy nagyon fáj neki. A zene ad erőt és az, hogy tudja akkor tudok haladni, ha nem zavar. Azt gondoltam ekkora felületet még egyszer nem tudok ilyen hamar betetoválni, de a másik oldalt is kész lett, két óra alatt! Ekkor viszont egyszer sem álltunk meg, így időt is nyertünk. A lány a tetoválás után mesélte, hogy aznap szinte alig fájt, egész jól viselte, mosolygott, igazán el sem fáradt.

Tehát, egy biztos tanulság, - még ha fáj is: ha nem mocorgunk, nem állunk meg sűrűn pihenni, hamarabb szabadulunk.
Ha pedig a szervezetünk energiával fel van töltve, kipihent, elég erős hozzá, hogy ne mocorogjunk.
Ezek összegsége biztosíték arra, hogy a legrövidebb idő alatt legyen kész egy betervezett felület.
Én tetoválás készítése közben beszélgetni sem szeretek, mivel értékes másodpercek vesznek el addig amíg megválaszolok a kérdésre nem beszélve arról, mire újból visszazökken az eredeti koncentrációba az ember.

Amit biztosan kijelenthetek, hogy a legérzéketlenebb területek a külső vádli, és a felkar külső része.
A jobb rálátás érdekében képzeljünk el egy háromfokozatú listát:
1. Egyessel jelölöm a: Könnyedén viselhető kellemetlenség, minden különösebb praktika nélkül.
2. Kettessel jelölöm a vendégeim által „hú azért itt fáj” –nak nevezett helyeket. Ezekre a felületekre, főként ha nagy tetoválásról van szó, érdemes felkészülni a fenti praktikákkal, de azért nem halálos.
3. A hármassal jelölt részek viszont finoman szólva is agresszívek. A vendégeimnek, ha ezekre a helyekre terveznek tetoválást azt tanácsolom, vessenek be mindent amiről már fentebb olvashattál.
Mindenkit figyelmeztetek előre, az alkoholtól érdemes óvakodni tetoválás közben és előtt, mert rövid időn belül inkább érzékenyebb és gyengébb leszel tőle. Jobban megvisel!

Térjünk vissza az angyalszárnyra! Az utolsó alkalommal amikor világoskékkel fejeztem be a mintát, sajnos ismét jobban fájt neki mint az előző alkalom. Mivel okosan nem mocorgott így ismét hamar végeztünk, háromnegyed óra, de még lehet, hogy annyi ideig sem tartott. Tudomásom szerint nem használt fájdalomcsillapítót, egyszer sem.

...és ha a „tetkós” azt mondja kész van, lehet örülni:
A tetoválás később már nem fáj picit sem, ha az utókezelés tanácsait maradéktalanul betartod.

Több száz embernek tetováltam már, de egy sem halt bele a fájdalomba. Ez azért biztató!

tetkó Ez a srác is, akinek ezt a sárkányt tetováltam, végig jól bírta,pontosan tartotta a pozitúrákat, mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül csak mert erre kértem. Gondoltam hogy fáj, de hála lelki erejének nem vagy csak ritkán szólt, hogy azért ott fáj.(haladt a munka)

Amikor a végefelé jártunk a munkának akkor mesélte el néhány szóban, hogy a barátnője kérésére tetováltat. Majd hozzátette nevetve: ha hazamegyek, megölöm! Szerintem nem ölt meg mégsem senkit és valószínű, hogy még egyszer valamikor tetoválok neki is, így szokott lenni. Szeretem kicsit megijeszteni a vendégeimet tetoválás előtt a fájdalom kérdésében, így az esetek túlnyomó többségében pozitív csalódás éri őket amikor belevágnak...