Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


amit a tetoválásról tudni érdemes

2009.02.27

Amit a tetoválásról tudni érdemes

A megrendelők nagy része ma már tetoválásban is egyedit szeretne, és menő a fél vagy az egész hátat beterítő minta. Aki a tetkó mellett dönt, jobb ha tudja: ha megunta, az eltávolítás pénzben és időben is nagyon sokba kerülhet.

 

Nem biztos, hogy követendő!
 

Nem biztos, hogy követendő!

A téma avatott szakértői szerint a végleges döntés előtt érdemes néhány dolgot részletesen átgondolniuk azoknak, akik azt mérlegelik: csináltassanak-e tetoválást magukra. Például azt, hogy mennyi pénzbe és időbe kerülhet az eltávolítás, ha évek múlva megunják a bőrüket díszítő mintát.

 

Magyarországon 14 év alattiaknak tilos tetoválást készíteni, 16 éves korig kötelező a szülő jelenléte a szalonban, 16 és 18 közt elegendő egy beleegyező nyilatkozat aputól, anyutól.

Ezenkívül az sem elhanyagolható, milyen szalonban és körülmények között készül el az áhított tattoo. A Magyar Tetoválók Szövetsége – a kóklerek kizárására – sorszámozott tanúsítványt ad azoknak a szalonoknak, amelyekben regisztráltan, magas színvonalon és technikával díszitik ki a bőrt tartós festékkel.

Művés(z)et
 

Művés(z)et

Az országban jelenleg hatvankilenc, tanúsítvánnyal rendelkező üzlet, illetve művész dolgozik, de becslések szerint legalább ennyien lehetnek azok, akik ilyen nélkül működnek. Bács-Kiskunban a kecskeméti Bizarre Szalon az egyetlen, szövetség által regisztrált vállalkozás.

Szűcs Bálint test-tetováló, a szalon munkatársa:
– Vendégeink 15 és 55 év közöttiek, és általában már saját elképzeléssel, egyedi mintajavaslattal jönnek. A legtöbben ma már nem divatból, hanem meggyőződésből tetkóztatnak, így igen sok a visszatérő kuncsaftunk. Ha valakin még bizonytalanságot érzek, hogy csináltasson-e tetoválást, akkor inkább hazaküldöm, aludjon a döntésére párat. Mert ez azért mégsem olyan, hogy egy hét múlva rájövök, hogy bocs, mégsem szeretném.

Az árak egyébként igen változóak, ezért is érdemes több helyen érdeklődni. Van, ahol alapdíj plusz óradíjért, van, ahol a tetoválás nagysága után centiméterenként vagy négyzetcentiméterenként kell fizetni. 

Szívesen
 

Szívesen

– A fővárosban akár a többszörösét is elkérhetik annak, amennyiért egy vidéki szalon dolgozik. Mostanában a hát felületére készülő, nagyobb mintákra van leginkább kereslet. Emellett tény, hogy a lányok a testékszer és a tetoválás terén is bátrabbak és bevállalósabbak, mint a fiúk – fűzi hozzá Bálint, aki 14 éve „rajzolja fel” a kívánt ábrát a kívánt helyre.

A tetoválás eltávolítása aztán már jóval több időt, pénzt és türelmet igényel, mint az elkészíttetése. Ugyan a modern lézertechnikának köszönhetően ma már kiválóan eltüntethető egy megunt bőrvarrás, az még így sem garantálható, hogy az eredeti karcolások nem maradnak meg.

Mi van, ha meguntuk?

Dr. Bajusz Huba, a szegedi Forrás Magánklinika plasztikai sebésze: – Havonta úgy húsz-harminc páciens keres meg bennünket, hogy szeretné eltávolíttatni a tetoválását. Ezt szikével a legjobb plasztikai sebész sem tudja heg nélkül megtenni.

Modern lézertechnikával azonban hegmentesen kivehető a bőrből a legtöbb tetoválófesték, bár ritkán megtörténhet, hogy az eredeti tűszúrások, karcolások hege megmarad. Tudni kell azonban, hogy a lézeres kezelés hosszú folyamat, akár egy évig is eltarthat egy bőrfestés teljes kioldása.

A kezelések száma változó: a régi technikával, tustintával vagy halványodó festékkel készült tetkó esetén három-négy is elég, de a modern, erősebb festések és több rétegű gépi tetoválások eltüntetéséhez nem ritka, hogy tíz-tizenkét alkalommal is vissza kell jönnie a páciensnek. Ez időigényes, hiszen két lézerkezelés között több hét türelmi idő javasolt. Nálunk négyzetcentiméterenként ezer forintba kerül az eltávolítás alkalmanként, így egy nagyobb méretű tetoválás esetén ez jelentős összeg is lehet.

A szakember azt mondja: nem érdemes bedőlni a felszívódó festékek és tetoválások ígéretének. Az esetek nagy részében ugyanis ezek évek alatt is csak halványulnak, de végleg ritkán szívódnak fel a bőrből.