Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kurt cobain

2009.02.12

Kurt Donald CobainKép

(1967. február 20.1994. április 5.) volt a Nirvana nevű Seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Szerepe nem csak azért volt meghatározó, mert az együttes frontembere és elsőszámú szövegírója volt, hanem mert ő volt a Nirvana „spirituális középpontja” is. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, ami roppant kényelmetlen volt a számára.

Cobain és a Nirvana hozzájárult a alternative rock kilencvenes évekbeli megújulásához. Máig legnépszerűbb slágerük, a Smells Like Teen Spirit 1991-es megjelenése jelezte a rock főáramlatának drámai eltolódását az 1980-as évek népszerű irányzataitól (úgymint glam metal, arena rock és dance-pop) a grunge és az alternatív rock irányába. A zenei média a dalt egyenesen egy generáció himnuszaként emlegette, ezáltal Cobaint akaratlanul is a Generation X szószólójává tette. További szerzeményei: Come as You Are, Lithium, In Bloom, Heart-Shaped Box, All Apologies és About a Girl.

Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált és az ő és felesége, Courtney Love életébe tolakodó médiával küszködött. 1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. Halálokként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

 

Gyermekkora

Kurt Cobain 1967. február 20-án született Aberdeenben (Washington állam, Seattle-től 150 km-re délnyugatra, USA) Donald és Wendy Cobain fiaként. Zárkózott volt, kiderült róla, hogy hiperaktív, különösen érdeklődött a zene iránt. 9 éves korában - szülei válása után - édesapjával, majd később nagyszüleivel élt. 1979 szeptemberében a hetedik osztályt a Montesano Junior High Schoolban, egy hatosztályos középiskolában kezdte. Tinédzserként gitározni tanult és főként punk koncertekre járt, miután 15 évesen megszökött otthonról. Egyes elmondások szerint azt az időszakot - amikor nem édesanyjával élt - egy híd alatt töltötte. Egy ideig az általános iskolájának igazgatójánál élt. Egy ideig édesapjánál is lakott, ám a férfi új feleségével és az asszony gyermekeivel kivételezett, így elmarta magától a fiát.

 

Karrierje

Kurt már kisgyermek korában érdeklődőnek és tehetségesnek bizonyult a művészetek iránt.

A Nirvana elődje, a 'Ted, Ed, Fred (FECAL MATTER http://en.wikipedia.org/wiki/Fecal_Matter )' nevű együttes volt, ami igen kérészéletűnek bizonyult, mert a basszusgitáros fiú levágta a kezét egy láncfűrésszel, így kénytelenek voltak abbahagyni a zenélést.

1992. január 12-én a Nirvana először szerepelt Saturday Night Live Show-ban, ezt követően kerültek egyre inkább a média érdeklődési körébe, valószínűleg ez is hozzájárult Kurt mániás depressziójához, és az állandó túladagolásokhoz.

A Nirvana 1987-ben alakult, első albumukat a Bleach-t mindössze 3 nap alatt vették fel, ezt követően Chad Channing kilépett az együttesből. Második albumuk a legnagyobb sikerű Nevermind, ami még most is benne van a Rolling Stone magazin "300 legjobb lemez" között. Erről az albumról került ki a Smells Like Teen Spirit a kilencvenes évek rockhimnusza. A Nevermind után kiadják az Incesticide-t, de az emberek nem veszik észre, hogy ugyan olyan jó vagy még jobb mint elődje. Negyedik - és egyben utolsó - albumuk az 1993-ban kiadott In Utero ("anyaméhben").

 

Házassága

1991. október 19-én, mikor a Smells Like Teen Spirit a slágerlisták 44. helyére került, Kurt Courtney Love-val kezdett járni, akivel 1992-ben összeházasodott és ugyanabban az évben megszületett a lányuk, aki a Frances Bean Cobain nevet kapta.

halála

Cobain drogfüggő volt és mániás depresszióban szenvedett. Miután a rehabilitációról elszökött, 1994. április 5-én Seattle-i házában fejbe lőtte magát.

Holttestét négy nap múlva, április 8-án találták meg, és április 14-én temették el.

Azóta olyan hírek terjengtek, hogy a halála csak egy kikerülő lépés volt a médiából. Ugyanis felesége csak a vagyonára vágyott; miután meghalt (Cobain) a vagyonát a feleségére kellett volna hagynia. De ezek után Courtney nem lett boldogabb, sőt egy-két betörést is elkövetett a "drogokért".

 

Kurt Cobain búcsúlevele

„Egy naiv alak szavai következnek, aki nyilvánvalóan szívesen panaszkodna elpuhult, hiszékeny ember módjára. Érthetően szeretnék fogalmazni ebben a levélben. Minden figyelmeztetés a punk rock 101 havibajából, mióta először találkoztam közösségetek erkölcsiségével – függetlenséggel átitatott ölelésével – nagyon igaznak bizonyult.

Túl hosszú ideje nem érzem már a zene hallgatásának vagy csinálásának izgalmát. Bűnösnek érzem magam emiatt – túl a szavakon. Például amikor a színpadon vagyunk, a fények kialszanak és elkezdődik a tömeg mániákus örvénylése, ez nem hat már úgy rám, ahogy Freddie Mercury-ra hatott, aki szeretni tűnt és elmerülni a tömeg szeretetében és csodálatában, amit én abszolút csodálok és irigylek.

Az igazság az, hogy nem tudlak bolonddá tenni titeket, senkit. Ez egyszerűen nem fair se veled, se velem. A legszörnyűbb bűn, amit el tudok képzelni az az, hogy ha szétbaszom az embereket a szarral, és úgy teszek, mintha 100%-osan jól érezném magam. Néha, mielőtt kimegyek a színpadra, úgy érzem, mintha egy blokkolónak kellene lennie valahol. Mindent kipróbáltam, már ami erőmből tellett, hogy értékeljem (és csinálom is, istenemre csinálom, de ez nem elég).

Értékelem a tényt, hogy én-mi annyi embert megérintünk és szórakoztatunk. Csak egy narcisztikus fazon képes akkor értékelni a dolgokat, amikor már elmúltak. Túl érzékeny vagyok. Kicsit idiótának kellene lennem, hogy újra érezhessem azt az eufóriát, amit még gyerekként. Az utolsó 3 turnén sokkal jobban elfogadtam az embereket, akiket személyesen ismertem és a rajongóinkat, de még mindig nem vagyok túl a frusztráción, bűntudaton és empátián amit mindenkivel szemben érzek.

Mindünkben van valami jó, és én azt hiszem egyszerűen túlságosan szeretem az embereket, annyira, hogy az már szomorúvá tesz. A kicsi, szomorú, érzékeny, „nem-méltányoló” Jézus. Miért nem élvezed egyszerűen? Nem tudom. Van egy istennő feleségem aki a nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szerelemmel és kedvvel, mindenkit megcsókolva, akivel találkozik, mert mindenki jó és senki se bántja.

És ez megrémít a legbensőbb szintekig. Nem tudom elviselni a gondolatot, hogy Frances a nyomorult, önpusztító, halott rocksztár lesz, amivé én lettem. Jól vagyok, nagyon jól vagyok és hálás, de hétéves korom óta gyűlölettel teltem meg az emberek iránt. Csak mert az embereknek úgy tűnik, hogy könnyű empatikusnak lenni. Csak, mert túlságosan szeretem és sajnálom az embereket. Azt hiszem. Az égő, émelygő gyomrom poklából köszönöm mindenkinek a leveleket és az aggódást az elmúlt években.

Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok. Nincs már nyugalmam többé és úgy emlékszem jobb kiégni, mint elbújni.

Béke, szeretet, együttérzés.

Kurt Cobain

Frances és Courtney, ott leszek az oltárotoknál. Courtney, kérlek folytatsd, Frances-ért. Az életéért, ami sokkal boldogabb lesz nélkülem.

SZERETLEK SZERETLEK!”